Klankmeditatie

Klankmeditatie is niet alleen mooi om naar te luisteren, maar biedt ook de mogelijkheid diep in jezelf te komen. Terwijl je naar de klankschalen en mijn stem luistert, adem je geleidelijk aan rustiger, waardoor lichaam en geest zich ontspannen. Misschien ervaar je een gevoel van ruimte waarin van alles mogelijk is.

Voor wie is het?

Voor diegene die verdieping zoekt.
Die nieuwsgierig is.
Op zoek is naar rust en stilte in zichzelf.
Beter wil (leren) focussen.

Wanneer is het?

Iedere week op dinsdag of donderdag. De dagdelen variëren. Daarom stuur ik maandelijks een mail met de data voor de volgende twee maanden.

Mocht je geïnteresseerd zijn, stuur mij dan een berichtje zodat ik je kan toevoegen aan de lijst. Het is ook mogelijk een individuele sessie af te spreken.

Wat kost het?

Vrijwillige bijdrage.
Het tarief voor klankmeditatie op een andere locatie is afhankelijk van reiskosten en eventuele huur.

Hoe gaat het in z’n werk?

De meditatie duurt in totaal ongeveer 50 minuten. We beginnen met een kopje thee en een kort gesprekje. Vervolgens ga je liggen op een matje. Je kunt ook op een yogabankje, meditatiekussen of een stoel plaats nemen.

Als je lekker ligt of zit begin ik met het aanslaan van de klankschalen. Luisterend naar de klanken kom je tot rust. Langzaam verschuift je gedachtestroom naar de achtergrond. Tot er alleen nog de klanken zijn. Dan voegt mijn stem zich in het geheel.

Tijdens het aandraaien van één enkele schaal laat ik me inspireren door het moment en zing improviserend. Vervolgens is er gedurende korte tijd een stilte. Tibetaanse bekkentjes, tingsha’s, luiden het einde van de meditatie in. Om datgene wat ervaren is niet te verstoren, wordt gevraagd de ruimte in stilte te verlaten.

Hoe ging het zingen verder?

Nadat ik was gestopt met het geven van concerten brak er een andere fase aan in mijn leven. Er kwam meer tijd vrij voor mijn oorspronkelijke gevoel voor zingen: aan de piano spelend, woordeloos zingen. Ik merkte dat dat iets anders voor mij betekende dan het zingen van teksten. Het had meer weg van zingend afstemmen.

Ik kreeg het gevoel dat de klank ver de ruimte inschoot, zoals zee- zoogdieren naar elkaar seinen met geluid, zo leek ik door te dringen in een wereld van ruimte, creativiteit, rust en vrede. Altijd voelde ik me daarna als herboren.

Klankschalen begonnen mijn aandacht te trekken en dus kocht ik er een paar. Snel volgden er meer. Voor mij opende zich een nieuwe klankwereld.

Ik verkende de mogelijkheid liederen van Hildegard van Bingen te zingen met de klankschaal als begeleidingsinstrument. Daarnaast ontwikkelde zich het improviserend zingen verder. Langzaam maar zeker verschoof het accent terug naar de woordeloze variant uit mijn kindertijd: klinkend stil worden en afstemmen.

Back to Top