Zangles

In mijn zanglessen maak je kennis met een manier van zingen die je ontspant en tegelijkertijd energie geeft. De trillingen die ontstaan bij het zingen kun je voelen in je lichaam en al waarnemend maak je klank.

Afhankelijk van je wensen werken we daarnaast ook aan repertoire en koorstukken.

Workshop

Naast individuele lessen is er ook de mogelijkheid om samen met anderen les te hebben. Dat kan buitengewoon leerzaam zijn en het werkt bovendien heel stimulerend wanneer ook de groepsgenoten je vorderingen bevestigen.

Hoe leer je het?

Spelenderwijs.
Soms met attributen zoals een klankschaal, een ballon of papieren kokers, maar ook door het stellen van vragen zoals waar je de klank ervaart in jouw lichaam.

Wanneer?

Op dinsdag- en donderdagmiddag en woensdag de hele dag geef ik les. Je kunt me bellen of mailen voor het maken van een afspraak.

Voor wie is het?

Voor professionals en amateurs van 18 tot 88 jaar.

Kosten

Individueel, 30 minuten 25,00
Individueel, 45 minuten € 37,50
De kosten voor een workshop bij mij thuis zijn € 30,00 p.p.
Voor workshops op een andere locatie geldt een ander tarief.

Mijn natuurlijk verlangen om te zingen heeft zich in mijn kindertijd rijkelijk kunnen ontplooien. Na mijn conservatoriumopleiding soleerde ik ruim twee decennia lang in concerten. Totdat ik merkte dat het podium mij geen voldoening meer gaf. Ik besloot met optreden te stoppen, maar ging wel door met lesgeven.

Maar hoe nu verder met het zingen?

Vroeger pingelde ik graag op de piano en improviseerde daar zingend bij. Muziek maken bracht me in andere sferen; tilde me op. Toen ik als volwassene met meditatie in aanraking kwam, besefte ik dat de mentale staat waarin meditatie je kan brengen erg lijkt op het zingen aan de piano in mijn kindertijd.

De in mijn opleiding aangeleerde techniek - geschikt voor het podium - stond die specifieke beleving en het meditatief zingen in de weg. Langzaam aan kwam de vraag op: kan het anders?

Omdat ik het voor mijn lespraktijk nodig vond op de hoogte te blijven van nieuwe zangmethoden, bezocht ik verschillende workshops op het gebied van zangtechniek, interessant maar ze ‘grepen’ mij niet echt. Totdat opeens het model van het zelfregulerend zingen mijn pad kruiste. 

Hier wordt gestreefd naar een klank die zich ontplooien kan. Door gebruik te maken van hoge frequenties komt er een fysiologisch proces op gang. Zo ontstaat er een subtiele kracht die evenwicht brengt in de spierspanning.

Een veel gehoorde uitspraak in deze methode is: ‘motorische Ruhe, sensorische Activität’; zingen zonder uitoefening van spierkracht maar met inzet van het waarnemingsvermogen. Een manier van zingen die veel energie geeft maar weinig inspanning kost. Meer informatie over dit systeem kun je vinden op lichtenberger-institut.de

Back to Top